כולנו נושאים בתוכנו עולם פנימי עשיר ומורכב, עולם של מחשבות, רגשות, זיכרונות ותפיסות. חלק קטן מזה נמצא במודעות שלנו, אך רובו טמון עמוק בתוך התת-מודע. התת-מודע, אותו חלק מנפשנו הפועל מחוץ למודעות המודעת, משפיע על כל היבט בחיינו, החל מהחלטות שאנו מקבלים ועד לאופן שבו אנו מתייחסים לעצמנו ולאחרים.
מהו התת-מודע?
התת-מודע הוא כמו מחשב-על שפועל ברקע, ומעבד מידע בקצב מסחרר. הוא מאחסן את כל החוויות, הזיכרונות, האמונות והרגשות שלנו, החל מילדות ועד להווה. כל אירוע שחווינו, כל מילה שנאמרה לנו, כל מחשבה שחשבנו, הוטבעה בתת-מודע שלנו ועיצבה את האישיות שלנו.
איך נוצרות אצלנו תפיסות בראש?
תפיסותינו נוצרות על בסיס החוויות שלנו, החל מילדות. כל אירוע, גדול כקטן, משאיר חותם בתת-מודע שלנו. לדוגמה, אם כילד חווינו דחייה חברתית, ייתכן שהתת-מודע שלנו יפתח אמונה שאנחנו לא מספיק טובים או אהובים. אמונה זו, בתורה, תשפיע על התנהגותנו במצבים חברתיים בהווה.
מודל האפרת: מפתח להבנת התהליך
מודל האפרת הוא כלי חשוב להבנת הקשר בין אירועים, מחשבות, רגשות והתנהגויות. לפי מודל זה, כל אירוע בחיים שלנו מעורר בנו מחשבה מסוימת. מחשבה זו, בתורה, יוצרת רגש מסוים, והרגש הזה מוביל להתנהגות מסוימת. לדוגמה, אם מישהו יאמר לנו משהו פוגע, המחשבה הראשונית שלנו עשויה להיות "אני לא שווה כלום". מחשבה זו תגרום לנו להרגיש עצובים או כועסים, והרגשה זו תוביל אותנו להתנהגות מסוימת, כמו למשל להתכנסות בעצמנו או להתפרצות בכעס.
איך לשנות את ההתנהלות שלנו?
כדי לשנות את ההתנהלות שלנו, עלינו להבין תחילה את התבניות המחשבתיות והרגשיות שעומדות בבסיסה. זה אומר לצלול לעומק התת-מודע שלנו ולזהות את האמונות המגבילות והדפוסים החוזרים על עצמם.
שלבים לשינוי: